Ideellt arbete med gång- och cykelväg i länets södra del ”Hälsans Väg”-projektet –
G/C-väg utmed Gamla Stockholmsvägen, länsväg 255, Uppsala/Flottsund-Knivsta/Vassunda
Bygg Nu ! Dröj inte längre med denna så angelägna infrastrukturinvestering !
Vår ideella förening har verkat för denna G/C-väg i över 17 år. Vi har initierat och arbetat med en förstudie som tagits fram av ingenjörsfirman Ramböll inom ramen för ett Upplandsbygd Leader-projekt ”Hälsans Väg – tillgänglighet för alla” med stöd av Upplandsstiftelsen, Uppsala och Knivsta kommuner, en rad sponsorer, ideella föreningar, byalag, företag och allmänhet. Det är nu fyra år sedan.
Över 4000 namnunderskrifter har samlats in. Vi fortsätter i mån av tid.
En enkät till 500 närmast kringboende hushåll har tagits fram och som visar en översvallande uppskattning. Man frågar varför det inte redan finns en trygg separerad G/C-väg. För oskyddade trafikanter är 255an en livsfarlig väg.
En avsiktsförklaring daterad juli/augusti 2015 från Uppsala och Knivsta kommuner finns.
Vi har också arbetat med institutionen för Stad och Land, SLU, där två kandidatarbeten skrivits om sträckan. Professor Per G. Berg vid institutionen har använt denna tänkta G/C-väg som föregångsexempel vid internationella konferenser och framhåller den som viktig förbindelse mellan stad och landsbygd mellann tätorterna Uppsala och Knivsta, och som exempel på hållbar stadsutveckling och miljöeffektiv transportlänk.
Knivsta kommun framhåller denna G/C-väg som första prioritet vid samtal med Region Uppsala.
Men varför går det så långsamt fram ?
Här har vi möjlighet att göra en ”Hälsans Väg” för invånare och besökare till Uppsala och Knivsta kommuner genom ett av länets vackraste och tätortsnära landsbygdsområden. Med en bra designad (det står Ramböll som garant för och som fått uppskattning av Inst. för Stad och Land, SLU, och Trafikverket), och separerad G/C-väg skapar man inte bara trafiksäkerhet på en av Upplands farligaste och mest olycksdrabbade vägar. Denna G/C-väg möjliggör för människor att kunna arbets- och skolpendla med cykel/elcykel till Uppsalas stora arbetsplatser, t ex SLU, SVA, BMC, Läkemedelsverket, Science Park, Akademiska Sjkh, institutioner och många skolor som ligger som ett pärlband längs Dag Hammarskjölds Väg.
Det ges även möjlighet till förebyggande hälsovård genom motion och rekreation. Så viktigt för alla, men speciellt äldra och barn, som på ett tryggt och enkelt sätt kan ta sig till de tätortsnära frilufts- och rekreationsområdena som finns längs vägen, t ex Mälarens stränder. Bilresandet kan minskas, miljön skonas, folkhälsan förbättras. ”Hälsans Väg” känns helt rätt som benämning. Som det nu är ligger väg 255 som en farlig barriär och hindrar människor att kunna ta sig fram till fots eller per cykel.
G/C-vägen blir en välkommen förbindelselänk för invånare och turister för att kunna ta sig till verksamheter och friluftsområden med vacker natur och de kulturhistoriska minnesmärken som detta område är så rikt på
Denna infrastrukturinvestering ligger i tiden och är en del i en hållbarhetsutveckling av samhället. Kommunerna kommer att kunna spara pengar.
Få gång- och cykelvägsprojekt kan uppvisa en så mångfacetterad allmännyttig funktion. Det framstår som ohållbart att negligera denna södra trafiksträcka i länet, så betydelsefull för regionen, och att inte beakta de stora behoven av och fördelarna med denna G/C-väg-satsning.
På den starkt trafikerade länsvägen 255 färdas tusentals människor i motortrafik varje dag. Och fler blir det när Uppsalas södra och Knivstas sydvästra delar uppvisar mycket stor tillväxt, nya stadsdelar kommer till. Fler människor kommer att köra här mellan tätorterna och på sin väg till och från huvudstadsregionen. Flet och fler människor kommer att vilja cykelpendla och promenera i naturen och Mälarlandskapet söder om Flottsund. Sträckan är inte bara en kommunal lokal angelägenhet för Knivsta kommun, utan är en regionalt viktig led. Nyttan med denna G/C-väg tillkommer också Uppsala kommun och Uppsala läns södra delar och i förlängningen kommunerna längra söder ut. Det är i detta sammanhang ”olyckligt” att det går en kommungräns mellan Uppsala och Knivsta vid Flottsundsbron, men detta får inte hindra kommunalt och regionalt samarbete.
Vi vädjar: Kan inte Uppsala kommun och Region Uppsala hjälpa och bistå Knivsta kommun finansiellt så att en ÅVS (åtgärdsvalsstudie), som Trafikverket säger behöver göras, och planarbete kommer igång ? Knivsta har avsatt finansiering, men vill naturligtvis ha hjälp. Grundarbetet är ju redan gjort i den uppskattade förstudien.
Ylva Dahlström, ordf.
Gruppen för cykel- och promenadväg utmed Gamla Stockholmsvägen, väg 255, Uppsala-Vassunda, ideell politiskt obunden förening.
På vår hemsida www.cykelvag255-nu.se kan man läsa om vårt arbete, ladda ner förstudie + enkätresultat, sevärdhets- och besöksmålsbroschyr, remissvar, bilder av växter efter vägen mm.